Velence látnivalói, nevezetességei

Piazza San Marco, (Szent Márk tér, Szent Márk székesegyház), Basilica di San Marco

Velence szívében található a Szent-Márk tér, amit Piazzaként is emlegetnek. Egész évben nyüzsgő és érdeklődő turisták láthatók a galambok mellett ezen a híres téren, és a Velencei Karneválnak is a Szent Márk tér a helyszíne. Velencében kerül megrendezésre a történelmi evezősverseny, a storica regatta. A város közelében fekvő kis szigetek (Murano, Burano) is gyönyörű látványt nyújt, melynek különlegessége a busz, ami nem más, mint a híres vaporetto.

velencei regatta Szent Márk székesegyház

Velencei Regatta – Szent Márk székesegyház

A Bazilika a 800-as években épült,  a X. században sajnálatos módon leégett, ám szerencsére újjáépítették. Az 1700-as években az uralkodó kápolnája, majd 1800- ban a város katedrálisa volt. A monda úgy véli, hogy Szent Márk ereklyéi találhatóak a templomban. A homlokzaton számos gyönyörű kép található, többek között az ereklyék érkezéséről szóló, meg a hónapok munkásairól készült festmény. A boltív fölött pedig Szent Márk bronzlovai vannak. A lovak ókori múlttal rendelkeznek. A templom belsejében, a kincstárban számos arany és ezüst ikon, kehely és drágakő található. A fő látványosság a Pala d’Oro- ami nem más, mint egy válaszfal a X. századból, ami a főoltárat választja el a főhajótól. Este káprázatos kivilágításban pompázik a bazilika.

 

Campanile

A székesegyházzal szemben található, 98.6 méter magas harangtorony. A IX. század végén és a X. század elején épült, és az 1902- es összeomlásáig állt az eredeti épület. Akik a katasztrófa környékén a téren tartózkodtak, nem szenvedtek el sérüléseket. 10 évvel a baleset után avatták fel azt a téglatornyot, amely ma is látható. Világító és őrtoronyként funkcionált eredetileg, a hajósoknak építették. Manapság a torony tetejéhez lift vezet, ahonnan látható a tenger, a Dolomit- hegység, a Szent Márk tér, a Bazilika, meg az Alpok vonulatai.

Velencei Regatta - Campanile

Velencei Regatta – Campanile

Loggetta

Ez a torony Sansovivo munkája, mely carrarai fehér márványból, isztriai kőből és porfirból készült. A bronzkapu pedig Antonio Gai nevéhez fűződik, az 1700- as évekből. A zászlótartókat 1571- ben építette Leopardi. A teret körbeveszik a templom prokurátorainak, a legmagasabb állami méltóságoknak épült prokuráciák, melynek részei a Régi Prokuráciák (Procuratie Vecchie) és az Új Prokuráciák (Procuratie Nuove).

 

Óratorony (Torre dell’Orologio), A Pátriárka palotája, Piazetta és a Liberia

  • az Óratorony 1496- ban épült, a felújítása pedig 2006- ban történt. A torony alatt húzódik egy árkád, ami a mi Váci utcánkhoz hasonlítható. A torony a maga idejében korszakalkotónak minősült, hiszen mutatta az időt, a hold különböző fázisait és az égöveket is.
  • a Pátriárka palotája a székesegyház mellett található. A XX. században 3 pátriárka került Szent Péter mellé.
  • a Piazetta a híres Szent Márk tér folytatása, 97 méter hosszú és 48 méter széles.
  • a Libreria a XVI. században épült, egy tipikus impozáns, reneszánsz épület, római klasszikus stílusban. Ma könyvátrként és archeológiai múzeumként funkcionál.  Mennyezetén Veronese, Tiziano és Tintoretto képeit csodálhatjuk meg. Két oszlopa a Szent Teodor és a Szent Márk oszlop.
Velencei Regatta - Óratorony (Torre dell’Orologio)

Velencei Regatta – Óratorony (Torre dell’Orologio)

Dózse-palota

A 800-ban épült erőd többször át lett építve, mire elérte a végső formáját 1400-ban. Akkor a korábbi erőd titulust felváltotta az államügyek központi színtere, ahol fontos törvényekről, államügyekről döntöttek, és egy fogdája is volt. Itt is gyönyörködni lehet a híres festők műveiben. A térkép szobában nem másnak, mint a világhírű utazó, Marco Polonak az  utazásai élhetők át egy földgömb segítségével. Két híres helység van a palotában, az egyikben (Sala del Cosigliodei Dieci) a Tízek Tanácsa elé állított embereket vallatták, míg a másikban (Sala della Bussola) titkos feljegyzéseket készítettek. A régi börtön is megtekinthető.

Velencei Regatta - Dózse palota

Velencei Regatta – Dózse palota


Rialto híd és a Sóhajok hídja

Az előbbi építése 1588 és 1591 közé esik, mely a Grand Canal legszűkebb részén köti össze a két partot egymással. Központi szerepe volt már a középkorban is, hiszen rengeteg fogadó és kereskedelmi raktár épült a közelében. Akkoriban ez volt az egyetlen gyalogos átkelő hely a csatornán. Manapság a hídnak nincs híd jelleg, olyan, mintha egy hatalmas vásár helyszínére érkeztünk volna, köszönhetően az utcai árusoknak.

Velencei Regatta - Rialto híd és a Sóhajok hídja

Velencei Regatta – Rialto híd és a Sóhajok hídja

A Sóhajok hídja 1600- ban épült, mely a törvényszéket köti össze a börtönnel. A rabok a hídon áthaladva vethettek egy utolsó pillantást a tengerre, a neve innen ered Lord Byron fantáziájának köszönhetően. Egy másik híresség, Victor Hugo is számos rémtörténetet kötött a hídhoz. Itt, ebben a börtönben szüntették meg először a világon a kínzásokat. Velencére gondolva majdnem mindenkinek eszébe jut a Sóhajok hídja, az épület, melyhez számos legenda és mese fonódik.

Frari

A Frari egy ferencesrendi templom a városban, melyet a XIII. században kezdtek el építeni,az építkezés 100 évig tartott. A templomban láthatjuk Tiziano több festményét is. A főoltárfelett található a híres „Mária mennybemenetele” című festmény, a főbejárattól balra láthatjuka „Madonna di C’Pesaro című alkotást. Ezen kívül több értékes festmény és szobor is látható atemplomban. Több dózse sírhelye is lett ez a hely, továbbá a legenda szerint Canova szívét is itt őrzik.